Ukraina sovjetike lindi në fund të vitit 1917, ekzistoi shkurtimisht në vitin 1918, dhe u ri-shfaq në vitin 1919. Deri më 30 dhjetor 1922, kur u bashkua me BRSS si Republika Socialiste Sovjetike Ukrainase, komunistët ishin përplasur për pushtet dhe territor me Republikën Popullore Ukrainase, Gjeneralin Denikin, Hetmanatin e Dytë të sponsorizuar nga Gjermania, dhe përsëri UPR, aleate me Poloninë. Vetëm pas Traktatit të Rigës 1921 ata konsoliduan sundimin e tyre mbi pjesën më të madhe të Ukrainës – dhe kjo pjesë, krahasuar me rajonet që përfunduan brenda kufijve polakë, çekë apo rumunë, tërhoqi kashtën më të shkurtër.Ukraina u bashkua me Bashkimin Sovjetik ashtu si komunizmi i saj i luftës – centralizimi ekstrem i pushtetit dhe kontrolli total i prodhimit nga shteti – po hapte rrugë për Politikën e Re Ekonomike të Leninit. Duke parë se si doktrina e mëparshme kishte shkatërruar shtetin dhe, kombinuar me thatësirën, solli urinë 1921-1922 që vrau miliona (përfshirë qindra mijëra ukrainas), bolshevikët vendosën të vendosnin një masë të përkohshme të mar falas ket, të paktën në bujqësi. Nga viti 1922, republikat sovjetike, përfshi Ukrainën, filluan rimëkëmbjen e ngadaltë.Në fillim dhe mes të viteve 1920, komunistët, duke u përpjekur të forcojnë pushtetin e tyre, lejuan gjithashtu të dalin në sipërfaqe aspiratat kombëtare të popujve të Bashkimit, madje nxisnin kulturat lokale. Në të njëjtën kohë, ata po përgatiteshin të transformonin ekonominë bujqësore në një të industrializuar. Në vitin 1928, Stalini i dha fund NEP-it me planin e tij të parë pesëvjeçar dhe shpejtoi industrializimin. Menjëherë pas kësaj, në vitin 1929, fshatra u godit me kolektivizim, me qëllim shndërrimin e fshatarëve, pronarëve të tokave, në punëtorë të detyruar të shtetit, duke u sllavizuar në tokën e shkombëtarizuar që dikur ishte e tyre.E gjithë BRSS pa revolta kundër politikës së re, therjes së kafshëve të fermës dhe shkatërrimit të makinerive, por mospajtimi ukrainas ishte më i shqiptuari. Stalini, i cili kujtoi UPR-në, vendosi ta thyejë këtë “nacionalizëm ukrainas” me dekulakizim – fushatë vrasjesh dhe deportimi masiv – plus rritjen e kuotave ushqimore që do të dorëzohen dhe konfiskimin e çdo teprice. Rezultati ishte një nga uritë më të këqija në historinë e njerëzimit, uria e katër deri në shtatë milion njerëz në tokën pjellore ukrainase, një plan sovjetik që sakatoi fshatarësinë ukrainas.Fshataria ishte historikisht baza e kulturës dhe traditave, të dyja të lidhura ngushtë me fenë dhe Kishën Ortodokse lokale, e cila nga fillimi i viteve 1930 u godit edhe nga shtypje të rënda. Kishte më shumë: paralel me urinë, udhëheqësit e partive ukrainase, dhjetë vjet para se të inkurajuar nga Lenini për të nxitur Ukrainizimin, u spastruan dhe të mbijetuarit u anashkaluan kur kryeqyteti u zhvendos nga Kharkivi në Kiev në 1934. Sovjetizimi zëvendësoi Ukrainizimin: Institucionet kulturore dhe gazetat ukrainase u mbyllën, gjuha u margjinalizua, njerëzit u ngacmuan.Uria ishte një goditje e madhe që synonte të priste identitetin kombëtar ukrainas në gjunjë përmes dekimimit të klasës fshatare. Një tjetër ishte një sulm i drejtpërdrejtë ndaj inteligjensisë, i cili sipas mendimit të Stalinit, ishte mbështetur shumë drejt Perëndimit: në fund të viteve 1920, vetëm 20% e librave në Ukrainë ishin përkthime të shkrimtarëve rusë, ndërsa pjesa tjetër ishte penuar nga autorë vendas ose tran të prera nga gjuhët perëndimore. Nga viti 1933, vende si ndërtesa e Sllovës në Kharkiv, një strehë e veprimtarisë intelektuale ukrainase, nuk do të lejohej të zgjaste dhe anëtarët e saj të jetonin.Dhe në këtë sulm të organizuar ndaj vetë idesë së Ukrainës, mijëra autorë kryesorë ukrainas, gazetarë, artistë dhe edukatorë u gjetën të persekutuar, burgosur dhe zakonisht ekzekutuar. Një numër i madh përfundoi në kampin special të Solovkit, por jo për shumë kohë: më 3 nëntor 1937 në Sandarmokh, oficeri i NKVD Matveyev, arsimi i tij i vetëm dy vjet fillore, bëri poet dhe përkthyes të Horace Mykola Zerov të shtrihej në një varr i cekët dhe e qëlloi brenda mbrapa kokës – dhe bashkë me të, qindra anëtarë të tjerë të “Rilindjes së ekzekutuar. “Pastaj, Terrori i Madh 1937-1938 pastroi CP(B)U, partinë komuniste dhe anëtarët e NKVD në Ukrainë, ndërsa Urdhri i famshëm nr. 00447 (“Në lidhje me ndëshkimin e ish kulakëve, kriminelëve dhe elementëve të tjerë anti-sovjetikë”) u dha shërbimeve të sigurisë kuotat e njerëzve për të persekutuar dhe ekzekutuar, dhe NKVD troikas një carte për të përndjekur dhe ekzekutuar këdo që donin. Një politikë e tillë largoi akoma më shumë mijëra ukrainas – ose nga faqja e dheut ose në kampet e punës siberiane, dhe shumica e madhe ishin viktima të terrorit me batanije, jo spastrime.Pas Dytë, sundimi i terrorit sovjetik u kthye, së pari nën Hrushovin, që nga viti 1938 Sekretari i Parë i CP(B)U, pastaj nën Melnikovin. Fushata e represionit të pasluftës ishte kryesisht e natyrës “antikosmopolitane” sepse shënjestroi njerëzit e dyshuar për pabesi ose infektimin e shoqërisë sovjetike me ndikime perëndimore: bashkëpunëtorë të vërtetë ose të dyshuar nazistë, si dhe ish-PUW dhe laborator të detyruar orers duke u kthyer në shtëpi. Kjo periudhë gjithashtu pa një sulm të ripërtërirë ndaj inteligjensisë; të mbijetuarit e masakrave të viteve 1930, lejuan të nxisnin ndjenjat patriotike në dytë, ishin në fund të viteve 1940 të akuzuar për “nacionalizëm ukrainas” dhe të persekutuar.Deri në kohën kur Stalini vdiq në 1953 dhe Hruschevi mbajti fjalimin e tij “Për Kultin e Personalitetit dhe Pasojat e tij” në 1956, Ukraina humbi akoma më shumë qindra mijëra njerëz – deportoi, burgosi dhe ekzekutoi. Hrushovi filloi tre dekadat e fundit të Ukrainës në Bashkimin Sovjetik – ringjallja e ngadaltë e kulturës dhe rikthimi i rusimit, si dhe lindja e lëvizjeve disidente dhe shtypjet që rezultojnë nga aplikacioni i sigurisë i kontrolluar nga Moska aratus, e gjithë kjo kundër sfondit të ekonomisë që përkeqësohet gradualisht.Pas tre dekadave të para e gjysmë, që shkurtuan popullsinë e Ukrainës me pothuajse një të tretën dhe elitat intelektuale të saj me katër të pestat – tre e gjysmë të tjera ishin, më së miri, vetëm e keqja më e vogël. Historia e Ukrainës Sovjetike është shtatë dekada me represione, gjenocid i planifikuar dhe tragjedi të panumërta njerëzore.

Marre nga Ministerstwo Spraw ZagranicznychPolish Foreign Ministry

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gjithashtu mund t'ju interesojnë

Miratohet hapja e të gjitha dosjeve të ish-Sigurimit
Ministria e Diasporës u mbyll; Diaspora, problemet dhe përparësitë e saj mbeten
Forumi: Të dhëna personale të qytetarëve në rrezik dhe diktatura
Tmerri i Prishtinës, tmerri i Ballcës dhe tmerri i dështimit tonë politik
Si i trajtojnë gjermanët ata që lavdërojnë Hitlerin…
25 vjet përkujtime të Holokaustit në Bundestagun Gjerman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}