VITE APO VJET?

Nga Redaksia 8 Shtator, 2022  Qukrrime n'Facebook

nga Mehmet Elezi

Shumësi i emrit “vit” del në dy trajta: “vite” dhe “vjet”. Media po e kryqëzon trajtën “vjet”. Shkruajnë:
-ka njëzet vite në punë;
-u takuan pas katër vitesh.
Duhet:
-ka njëzet vjet në punë;
-u takuan pas katër vjetësh.
Pse?
Shumësi “vjet” përdoret kur shoqërohet me numër ose me ndajfolje sasie.
-100 vjet pavarësi (jo 100 vite);
-kanë bashkëjetuar disa vjet (jo disa vite).
Kur nuk shoqërohet me numër ose me ndajfolje sasie përdoret “vite”:
-vitet e rinisë (jo vjetët e rinisë);
-vitet që ishte në UÇK (jo vjetët që ishte në UÇK).
I njëjti rregull në fjalët e përbëra:
-miliona vjet-dritë (jo miliona vite-drite).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gjithashtu mund t'ju interesojnë

MBI “LIRINË SHKENCORE” NËN DIKTATURË
Një nuse demokratike për mbretërinë shqiptare
Kafe-ja Pezull – O cafè suspiso
“Permanencat e historisë”/ Teza befasuese e historianit rumun: Pse Shqipëria është shumë pak “ballkanike”?!
Galaktika spirale mes Rosse dhe Van Gogh
Karta e madhe 806 vjeçare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}