Shuhet në ditën e tij të lindjes aktori i madh italian, Gigi Proietti. Aktori romak do të mbushte sot plot 80 vjeç. Ai u shtrua në spital në kujdesin intensiv në një klinikë në Romë për probleme të zemrës dhe jo për shkaqe që lidhen me koronavirusin. Mjeshtër i kinemasë, teatrit dhe televizionit, në mbi 50 vjet veprimtari ai ka mbledhur ‘fiction’, filma, shfaqje teatrore, si aktor dhe si regjisor, si dhe ka regjistruar 10 albume si solist dhe drejtuar 8 opera.

Gigi Proietti in Omaggio a Shakespeare per Archivio digitale Globe Theatre Foto MarcoBorrelli

Në të shkuarën, pikërisht në vitin 2010, Proietti ishte shtruar në spital për një takikardi të rëndë. “Në orët e para të mëngjesit, Gigi Proietti humbi dashurinë e familjes së tij. Sagitta, Susanna dhe Carlotta e njoftuan këtë. Në orët në vijim do të shpallim varrimin ”, shpjegoi familja në një shënim të shkurtër.

Karriera – Lindur në Romë në 1940, një muzikant dhe këngëtar i pasionuar që nga rinia e tij, ai i afrohet teatrit eksperimental gjatë universitetit. Në vitin 1970 ai triumfon në muzikalin “Alleluja njerëz të mirë”. Që atëherë, karriera e tij ka qenë një seri suksesesh në teatër, film dhe televizion, por ai është gjithashtu një aktor zëri (ndër të tjerët i Marlon Brando, Robert De Niro, Dustin Hoffman dhe Genius of Aladin nga Walt Disney), dhe regjisor.

Sukseset më të mëdha – Mandrake i përjetshëm i “Febbre da cavallo”, marshalli Rocca i TV dhe Gastone teatror. Nga Akademia te teatri avangardë, nga teatri Tenda te larmia dhe shfaqja televizive, ai përfshin mbi gjysmë shekulli argëtim italian, me elegancën e një mjeshtri të teknikës, ironisë dhe karizmës që di të flasë me publikun më të përparuar si dhe me shikuesit e televizionit.

Dashuria për teatrin – Në rreth 50 vjet aktivitet ai ka një koleksion prej 33 dramash, 42 filma, 51 shfaqje, 37 prej të cilave si regjisor, si dhe ka regjistruar 10 albume si solist dhe drejtuar 8 opera. Një karrierë teatrale, nga “A me gli occhi please”, duke kaluar nëpër Shekspirin, të cilën ai e kishte përmbledhur në një shfaqje “Cavalli di battaglia”, të zgjedhur për të festuar 50 vitet e tij në skenë në 2016, të kurorëzuar nga drejtimi pesëmbëdhjetëvjeçar i Teatrit Elizabethan Globe në Romë.

GIGI PROIETTI: I SUOI PRIMI 70 ANNI, GLI INIZI / SPECIALE. Con Heather Parisi in ‘Fantastico 4’ del 1983.

Edhe pse shumë kohë para shkollës së tij, dhe thirrja e tij si mësues, ishte shprehur në teatrin Brancaccio, ku ishte drejtor që nga viti 1978, së bashku me Sandro Merli, për t’u dhënë jetë një sërë talentesh përfshirë Flavio Insinna, Chiara Noschese Giorgio Tirabassi, Enrico Brignano, Massimo Ëertmüller, Paola Tiziana Cruciani, Rodolfo Laganà, Francesca Reggiani, Gabriele Cirilli dhe Sveva Altieri.

Suksesi në televizion – aktorë si ai që dinë të kryqëzojnë zhanret dhe që kanë pushtuar zemrat e audiencës televizive siç bëri Proietti, fillimisht si dirigjent, pastaj si protagonist i një trillimi shumë të suksesshëm si ‘Il Maresciallo Rocca’, i cili arriti të pushtojë mbi 16 milionë shikues.

Paraqitja e fundit në ekranin e madh – Ai do të kthehet edhe njëherë në kinema, ai që gjithmonë ankohej se kishte bërë pak filma, me Marco Giallini dhe regjinë e Edoardo Falcone në “Unë jam Santa Claus” më 3 dhjetor, sigurisht nëse kinematë arrijnë të hapen. Dhe ai do të na përshëndesë siç i pëlqente, në komedi.(gazeta Si)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gjithashtu mund t'ju interesojnë

Filmi i socializmit
Magazina e “Nëntorit”
Manipulimet dhe propaganda në filmat e komunizmit
Kupa DEA për Goran Paskaljeviç (post mortum)
Pse regjisorët i shqetëson e shkuara?!
Kupa Dea shkon në Gjeorgji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}