Akademiku dhe studiuesi Gazmend Kapllani ka publikuar një foto të rrallë të një gruaje shqiptare nga Italia, një dokumentim i gjendur ne Amerikë.

Ja paraqitje e historisë së fotos: “Një grua shqiptare nga Italia në ishullin Ellis (1905) nga Lewis W. Hine. Hine.Lewis Hine, në Lewis Wickes Hine të plotë, është një fotograf amerikan që përdorte artin e tij për të sjellë sëmundje sociale në vëmendje publike. Hine u trajnua si sociolog. Ai filloi të portretizonte emigrantët që u turmuan në ishullin Ellis të Nju Jorkut në vitin 1905, dhe fotografoi edhe tenimet dhe djersët ku emigrantët detyroheshin të jetonin dhe të punonin.

Një nga objektivat e Hine në projektin e tij të Ellis Island ishte dokumentimi i shfaqjes së emigrantëve në Shtetet e Bashkuara. Llogaritë nativiste në shtypin e njohur paraqesin përshkrime abhorrent të sëmundjeve, të deformuara dhe të ardhurave të degjeneruara. Në kundërshtim, Hines tentoi t’i hidhte këta emigrantë të rinj si versione bashkëkohore të Haxhinjëve të shekullit të 17-të. Gruaja e re e veshur me veshje të Botës së Vjetër, ulet qetësisht para fotografit, duke bërë trazirat rreth saj. ′′ Në kohë ishulli dukej si një tip kostumi me kostumet kombëtare me shumë ngjyra, shumë stil,” vuri re Hine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gjithashtu mund t'ju interesojnë

MBI “LIRINË SHKENCORE” NËN DIKTATURË
VITE APO VJET?
Filmim i rrallë/ Himni Kombëtar “Rreth flamurit të përbashkuar”, interpretim i vitit 1929
Një nuse demokratike për mbretërinë shqiptare
Kafe-ja Pezull – O cafè suspiso
“Permanencat e historisë”/ Teza befasuese e historianit rumun: Pse Shqipëria është shumë pak “ballkanike”?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}